This week marks the 40th anniversary of the Staggers Rail Act of 1980, which deregulated American freight…
CFIF on Twitter CFIF on YouTube
Happy 40th to the Staggers Rail Act, Which Deregulated and Saved the U.S. Rail Industry

This week marks the 40th anniversary of the Staggers Rail Act of 1980, which deregulated American freight rail and saved it from looming oblivion.

At the time of passage, the U.S. economy muddled along amid ongoing malaise, and our rail industry teetered due to decades of overly bureaucratic sclerosis.  Many other domestic U.S. industries had disappeared, and our railroads faced the same fate.  But by passing the Staggers Rail Act, Congress restored a deregulatory approach that in the 1980s allowed other U.S. industries to thrive.  No longer would government determine what services railroads could offer, their rates or their routes, instead restoring greater authority to the railroads themselves based upon cost-efficiency.

Today, U.S. rail flourishes even amid the coronavirus pandemic…[more]

October 13, 2020 • 11:09 PM

Liberty Update

CFIFs latest news, commentary and alerts delivered to your inbox.
Jester's CourtroomLegal tales stranger than stranger than fiction: Ridiculous and sometimes funny lawsuits plaguing our courts.
CFIF Constitution Day Quiz Print
By CFIF Staff
Thursday, September 17 2020
Take our 17-Question Quiz to test your knowledge of the U.S. Constitution.

Take our 17-Question Quiz to test your knowledge of the U.S. Constitution.
(Answer key may be found at the bottom)


1. Constitution Day is observed annually on September 17th because on that date in 1787:

a. The first state ratified the Constitution
b. The last state ratified the Constitution
c. The Constitution was sent to Congress for ratification
d. The Constitution went into effect, having been ratified by 9 states

 

2. Which one of the following did the U.S. Constitution replace?

a. The Declaration of Independence
b. The Articles of Confederation
c. The Mayflower Compact
d. The Magna Carta

 

3. Which of the following sets of words begin the U.S. Constitution?

a. “When in the Course of Human Events”
b. “Four Score and Seven Years Ago”
c. “Congress shall make no law”
d. “We the People of the United States”

 

4. Who was the president of the Constitutional Convention?

a. Benjamin Franklin
b. Thomas Jefferson
c. James Madison
d. George Washington

 

5. Which one of the following states was the first to ratify the U.S. Constitution, on December 7, 1787?

a. Virginia
b. Delaware
c. Connecticut
d. Massachusetts

 

6. Which one of the following states, the ninth to ratify, claims the honor of putting the Constitution into effect on June 21, 1788?

a. New York
b. New Jersey
c. New Hampshire
d. North Carolina

 

7. Which one of the following states sent not a single delegate to the Constitutional Convention?

a. Rhode Island
b. Maryland
c. South Carolina
d. Georgia

 

8. Which of the following pairs of Founding Fathers signed the Declaration of Independence, the Articles of Confederation and the U.S. Constitution?

a. Roger Sherman (CT) and Robert Morris (PA)
b. Benjamin Franklin (PA) and George Washington (VA)
c. Thomas Jefferson (VA) and John Adams (MA)
d. James Madison (VA) and James Monroe (NY)

 

9. The signers of the U.S. Constitution included two future Presidents.  Who were they?

a. James Madison and James Monroe
b. George Washington and James Madison
c. Thomas Jefferson and John Adams
d. George Washington and Thomas Jefferson

 

10. The first 10 Amendments to the U.S. Constitution are known collectively as which of the following?

a. The Preamble
b. The Bill of Rights
c. The Proclamation
d. The Bills of Attainder

 

11. Which one of the following individuals was known as the “Sage of the Constitutional Convention”?

a. Benjamin Franklin
b. Thomas Jefferson
c. James Madison
d. George Washington

 

12. Adoption of “The Connecticut Compromise” resolved which of the following issues of concern to the Convention delegates?  

a. The border between the U.S. and Canada
b. The number of Senators from each State
c. The title of the Chief Executive
d. The issue of slavery

 

13. What is a Bill of Attainder?

a. Legislation which singles out an individual or group for punishment
b The tariff for ships entering U.S. ports
c. A marine formation in the South Atlantic
d. What you receive after dinner at a dining establishment

 

14. How many Amendments to the U.S. Constitution have been repealed?

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

 

15. Which Amendment to the U.S. Constitution preserves the free exercise of religion, freedom of speech and the freedom to assemble and petition the Government for a redress of grievances?

a. First
b. Second
c. Seventh
d. Ninth

 

16. The 27th Amendment to the U.S. Constitution – which relates to Congressional compensation and was first proposed in 1789 was finally ratified in which one of the following years?

a. 1865
b. 1918
c. 1971
d. 1992

 

17. Congress is required to call a Constitutional Convention when how many state legislatures formally request that one be held?

a. One third
b. One half
c. Two thirds
d. Three quarters

------------------------------------------------------------------

"We the People of the United States, in Order to form a more perfect Union, establish Justice, insure domestic tranquility, provide for the common defence, promote the general Welfare, and secure the Blessings of Liberty to ourselves and our Posterity, do ordain and establish this Constitution for the United States of America."  — The Preamble to the Constitution of the United States of America


Answers:

1 (c), 2 (b), 3 (d), 4 (d), 5 (b), 6 (c), 7 (a), 8 (a), 9 (b), 10 (b), 11 (a), 12 (b), 13 (a), 14 (a), 15 (a), 16 (d), 17 (c)

Question of the Week   
Which one of the following was the first 20th century presidential candidate to call for a Presidential Debate?
More Questions
Quote of the Day   
 
"Wait until Scranton hears about this.One of Joe Biden's ways of contrasting himself with President Trump has been to declare the election a battle of Park Avenue values vs. Scranton, Pa., values.Now we learn that Biden has secretly been playing footsie with China.The statement Wednesday night asserting that the former vice president was a willing and eager participant in a family scheme to make millions…[more]
 
 
—Michael Goodwin, New York Post
— Michael Goodwin, New York Post
 
Liberty Poll   

Do you believe you will be better off over the next four years with Joe Biden as president or with Donald Trump as president?